Succesvol Energiecongres 2016

Meer dan 110 enthousiaste ondernemers, bestuurders, innovatiemanagers en deskundigen hebben op vrijdag 27 mei jl. het Energiecongres Parkstad Limburg 2016 in Heerlen bijgewoond. Reacties als: inspirerend, innovatief, nieuw, doordacht, verrassend, mooi en goed verzorgd, kwamen tot ons. De initiatiefnemers kijken terug op een energiek congres, met in het achterhoofd de kansen voor een vervolg, zodat verduurzamen op de agenda blijft van een ieder. Na het congres deelden de deelnemers één overall  gedachte: Parkstad Limburg doet het goed. En met Mijnwater als belangrijkste showcase van de regio, keert de trots van weleer terug.

Start in Carbon6

Bij binnenkomst in Carbon6 werden namen geregistreerd, ontvingen de deelnemers hun badge waarna zij zich begaven naar de plenaire zitting onder leiding van dagvoorzitster Simone van Trier. Achtereenvolgend gaven Oscar Peters van Montesquieu, Haico Offermans van gemeente Brunssum en portefeuillehouder van Parkstad Limburg, Henk Roelofs van S-Built en Herman Eijdems van Mijnwater B.V. een presentatie. Na de koffie met Limburgse vlaai trokken de deelnemers naar de parallelsessies om met elkaar in discussie te gaan over diverse vakinhoudelijke onderwerpen.

Bustoer door Parkstad

Na de smaakvolle lunch stapten de deelnemers in de bus voor een toer langs de projecten van Mijnwater en S-Built/Parkstad Limburg. Met eigen ogen kijken hoe het mijnwaterconcept werkt. Iedereen was bijzonder verrast over de werking van de warmtepompinstallaties van Mijnwater B.V. in Maankwartier en het PRIVA-systeem in een van de clusterkelders van Mijnwater. Na de bezichtiging van drie duurzame gebouwen in de Wijk van Morgen op Avantis, werd het programma afgesloten in het Continium Discovery Center in Kerkrade met een welkom van de directie, een woord van Ruut Louwers en Daan Prevoo.

Slotbeschouwing in Continium Discovery Center

Ruut Louwers, directeur Interreg North-West Europe, is al sinds de start van het Mijnwaterproject in 2004 betrokken. Hij blikte terug op de dag en gaf een opmerkelijk statement. ‘Nederland behoort voor wat betreft duurzaamheid en CO2-reductie niet tot de beste leerling van Europa; wil je innoveren, dan moet je risico’s durven nemen. Uitrollen van dit soort projecten is een must.’ Hij was vol lof over Mijnwater en de aanstaande doorontwikkeling en opschaling naar Mijnwater 3.0 en de vergelijkbare ingeslagen weg van vierde generatie District Heating and Cooling. Hij noemde Mijnwater (ooit een eerste Interreg-project) tot een van de best presterende Europese projecten. Ook van het kaderstellende beleid van de regio (Parkstad Limburg Energie Transitie: PALET 1.0 en 2.0) was hij zeer onder de indruk. Daan Prevoo, gedeputeerde van de Provincie Limburg, gaf tot slot aan dat verduurzamen urgent is. Ambities versnellen en zorgen dat we innoveren, ook als het op asbest aankomt. Daan Prevoo stimuleert het onderzoek om asbest op een veilige manier te verwerken zodat het weer bruikbaar wordt. Verduurzamen doen we samen. Alleen door samenwerking, bewustwording en aandachtig opereren is het mogelijk om Limburg dé echte koploper te laten zijn in duurzame energie.

Uitreiking PALET 3.0

Aan het einde van deze middag ontvingen Daan Prevoo en Ruut Louwers – vers van de pers – het regionale uitvoeringsprogramma PALET 3.0 van Stadsregio Parkstad Limburg. Het streven is om in 2040 een energieneutrale regio te zijn.

Website

Op www.energiecongresparkstadlimburg.nl staat een fotoreportage van deze dag. Ook zijn op deze website de presentaties van de sprekers beschikbaar.
 

Stadsregio Parkstad Limburg Copyright © 2023. Alle rechten voorbehouden.
Disclaimer & privacy | Toegankelijkheid | Wet open overheid (Woo)

Contact  Facebook  
LinkedIn  YouTube