Investeren in energiezuinige woning

“Dit is echt dé kans om te investeren in een energiezuinigere woning”

Via het zonnepanelenproject Parkstad kunnen 7.250 particuliere woningeigenaren eenvoudig zonnepanelen aanschaffen. Dit project is een vervolg op het zeer succesvolle zonnepanelenproject Landgraaf.Bijzonder aan het project is dat alles voor de inwoners wordt geregeld.Ine Vervuurt en Arthur Muller uit Schaesberg hebben al panelen via het zonnepanelenproject Landgraaf. Zij waren zelfs de allereerste inwoners die de zonnepanelen kregen. Hoe verliep het proces van de informatieavond tot de installatie en hoe bevalt het gebruik? We zochten ze thuis op!

In de tuin van Ine en Arthur waan je je op een gezellige boerderij. Een knus ingerichte binnenplaats met bloemen en planten, een grote tuin met in een hoekje rondscharrelende kipjes. Ze hebben een groot huis en op het dak flink veel ruimte voor zonnepanelen. Drieëntwintig om precies te zijn. Ze kozen voor zonnepanelen vanwege het milieu. “We vinden een gezonde leefomgeving heel belangrijk en willen daar graag ons steentje aan bijdragen”, legt Ine uit.

Alles wordt geregeld

Ine en Arthur hadden al vaker gesproken over de aanschaf van zonnepanelen en ook al eens op internet gezocht naar informatie. “Maar er is zoveel om uit te zoeken”, vertelt Ine. “Voor welke panelen kies je en hoe financier je ze? En niet onbelangrijk, hoe regel je goede service? Veel vragen, geen duidelijke antwoorden dus kwam het er nooit van.” De informatieavond van de gemeente Landgraaf bood uitkomst. “Meedoen aan dit project betekent dat alles voor ons wordt geregeld en we niets meer hoeven uit te zoeken. Ideaal!”

Garantie en service

Deelnemers van het zonnepanelenproject financieren de panelen door een lening af te sluiten met de gemeente tegen een lage rente. Ze betalen de lening in vijftien jaar af. De aflossing is lager dan de huidige energierekening. Een serviceprovider zorgt gedurende die periode voor de installatie en service. “We hebben vijftien jaar garantie, waar vind je dat nog?” zegt Arthur. “Het is een geruststellende gedachte dat als er iets is, er nog dezelfde dag iemand komt kijken. Men kan zelfs op afstand een paneel dat is uitgevallen resetten.”

Financieel voordeel

Via een app kunnen ze de energieopbrengst monitoren. “We zien van uur tot uur hoeveel energie we opwekken. Zelfs als het regent, wordt er energie opgewekt.” Arthur laat trots zien dat ze nu al meer dan achttien bomen hebben gered door het opwekken en gebruiken van zonne-energie. En financieel voordeel hebben ze ook. Ine: “We betalen een stuk minder dan voorheen. We hebben zelfs besloten om het aantal zonnepanelen met acht stuks uit te breiden.”

Aanrader

Ine en Arthur zijn zeer te spreken over het zonnepanelenproject. Na de informatieavond was het zo gepiept. De panelen zijn binnen een halve dag snel en keurig gemonteerd. Ine: ”Deelnemen aan het zonnepanelenproject is echt een aanrader. Voor iedereen die nadenkt over zonnepanelen: dit is echt dé kans om te investeren in een energiezuinigere woning.”

Ook interesse?

Dit project is niet de enige, maar wel een in Nederland unieke manier om de aanschaf van zonnepanelen voor inwoners haalbaar en gemakkelijk te maken. Het Zonnepanelenproject is het eerste project uit het Uitvoeringsprogramma Parkstad Limburg Energie Transitie (PALET) en daarmee een eerste stap op weg naar een energieneutrale regio in 2040. Vanaf medio januari 2017 organiseren de deelnemende Parkstad-gemeenten diverse informatiebijeenkomsten voor geïnteresseerden. Hier krijgen inwoners onder meer informatie over hoe een aanvraag in zijn werk gaat en welke financiële aspecten er zijn. Na afloop kunnen mensen zich direct inschrijven. Benieuwd naar wanneer er een informatiebijeenkomst bij u in de buurt is? Op www.zonnepanelenprojectparkstad.nl is de informatie per gemeente te vinden.

Foto van Ine en Arthur door: La Sirel – Creative Fotografie & Design

Stadsregio Parkstad Limburg Copyright © 2023. Alle rechten voorbehouden.
Disclaimer & privacy | Toegankelijkheid | Wet open overheid (Woo)

Contact  Facebook  
LinkedIn  YouTube