Studenten Dublin brengen bezoek aan Parkstad

Op dinsdag 11 april brachten vijftien studenten van de opleiding ‘Environmental Management and Spatial Planning’ van The Dublin Institute of Technology (DIT) een bezoek aan Parkstad. Natuurlijk wilden we graag weten wat ze van onze regio vinden. Hun enthousiaste reactie: “We wisten niet wat we van het bezoek aan Parkstad moesten verwachten. Het is hier echt super cool. Het voelde als een week; zoveel innovatieve en interessante dingen hebben wij in één dag gezien. Totaal niet te vergelijken met Ierland of de andere Nederlandse steden die we bezochten.”

Studietrip

Het bezoek maakte onderdeel uit van een studietrip naar Nederland.  De studenten brengen ook een bezoek aan Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Houten en Amsterdam. Aanleiding is een eerder bezoek van onder andere Peter Bertholet en Geerd Simonis (C’Magne) aan Dublin. Daar kregen ze een tour van Henk van der Kamp, de professor van de studenten. Als tegenprestatie is een tour de Parkstad aangeboden.

Presentaties

Op kantoor van de Stadsregio vertelde Peter Bertholet eerst over de geschiedenis en transitie van Parkstad. Met aansluitend een presentatie van collega Volmar Delheij over de Parkstad Limburg Energietransitie (PALET).

Tour de Parkstad

Vervolgens werd een bezoek gebracht aan Maankwartier Heerlen en de Wilhelminaberg in Landgraaf. Vanaf de berg vonden de studenten de duidelijk zichtbare grens tussen Nederland en Duitsland opvallend. Onder meer de vele zonnepanelen en windmolens aan de Duitse kant. Maar ook het gegeven dat er voor de studenten geen onderscheid zichtbaar is tussen de acht Parkstad-gemeenten. Vanaf de berg lijkt het één grote gemeente.

In Kerkrade-West is een bezoek gebracht aan de Wijk van Morgen. De reactie van de studenten: “Geweldig dat woningcorporaties hier en in Maankwartier zo’n hoge kwaliteit woningen realiseren. In Ierland zijn sociale huurwoningen vaak van slechte kwaliteit en liggen ze in wijken waar je niet graag komt. Aan deze woningen zie je niet eens dat het sociale huurwoningen zijn.”

C’Mill

Vervolgens ging de trip naar het Museumplein waar ze in Columbus een film bekeken over Parkstad. In C-Mill kregen ze tot slot een presentatie en rondleiding van Geerd Simonis. Ook C’Mill viel nogal in de smaak: “Wish we had something like this in Dublin.” En dat begrijpen wij heel goed!

Stadsregio Parkstad Limburg Copyright © 2023. Alle rechten voorbehouden.
Disclaimer & privacy | Toegankelijkheid | Wet open overheid (Woo)

Contact  Facebook  
LinkedIn  YouTube