Stadsregio Parkstad één van de drie finalisten voor ‘Beste Overheidsorganisatie van het Jaar’

Stadsregio Parkstad Limburg is één van de drie finalisten voor de titel ‘Beste Overheidsorganisatie van het Jaar’. Een prijs die wordt uitgereikt door de Vereniging voor Overheids Management. De Stadsregio laat zo’n tweehonderd genomineerden achter zich en is hiermee de eerste Limburgse finalist sinds het uitreiken van de prijs. Op 20 november maakt de jury – onder leiding van Jan van Zanen, burgemeester van Utrecht en voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten – in de Haagse Ridderzaal de winnaar bekend. Richard de Boer – vicevoorzitter Dagelijks Bestuur Stadsregio Parkstad Limburg: “We zijn zeer verguld met deze benoeming en kijken met spanning uit naar 20 november.” De andere 2 finalisten zijn Staatsbosbeheer en Waterschap Brabantse Delta.

Stadsregio Parkstad Limburg

De Stadsregio Parkstad is de bestuurlijke samenwerking tussen Brunssum, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Nuth, Onderbanken, Simpelveld en Voerendaal. Er wordt grensoverschrijdend samengewerkt op de thema’s economie & toerisme, wonen & herstructurering, ruimte en mobiliteit. Het regiobureau is een kleine hoogwaardige ambtelijke organisatie die de samenwerking tussen deze acht gemeenten faciliteert.

Adaptief vermogen

Voor Hans Mommaas, directeur Planbureau voor de Leefomgeving, komt de benoeming niet als een verrassing: “De stadsregio heeft zichzelf door de hele geschiedenis heen bewezen. Permanent, flexibel, meebewegend met nieuwe gedachten over bestuurlijke inrichting en sterk zijn vanuit de inhoud.” En Roel Wever -directeur BMC- prijst het adaptief vermogen van de organisatie: “Met een kleine groep mensen weten ze alle gemeenten en een grote groep instellingen, bedrijven en burgers warm te krijgen voor de doelen van Parkstad. Namelijk hier een topregio van te maken.”

Altijd vooruitkijken

De Stadsregio Parkstad Limburg was ook initiatiefnemer van het tweedaagse Festival van de Toekomst op 14 en 15 september. Het festival trok bezoekers uit het hele land naar Parkstad. Tijdens het festival liet Zuid-Limburg zien dat het niet stil zit en hoe belangrijk regiogerichte economische politiek is. Een bezoeker uit Groningen: “Het festival bevestigt dat de problematiek in krimpgebieden vraagt om maatwerkoplossingen die je vindt door intensieve samenwerking met betrokken overheden en organisaties.” De regio liet ook zien dat het een duidelijke toekomstvisie heeft. Dat bewees het tijdens het festival getekende Energieconvenant door achttien Zuid-Limburgse gemeenten: men wil gezamenlijk versneld overstappen naar duurzame energie. Niet denken, maar samendoen: kenmerkend voor de regio.

Beste Overheidsorganisatie van het Jaar

De verkiezing ‘Beste Overheidsorganisatie van het Jaar’ wordt georganiseerd door de Vereniging voor OverheidsManagement. Met de verkiezing wil de vereniging bijdragen aan transparantie en kennisdeling tussen verschillende overheidsorganisaties. Mocht de Stadsregio Parkstad de prijs winnen dan sluiten ze aan in het rijtje van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, het CBS en de Jeugdbescherming Regio Amsterdam die de prijs de afgelopen drie jaar in de wacht sleepten. Naast de Stadsregio Parkstad zijn ook Staatsbosbeheer en Waterschap Brabantse Delta finalisten.

Stadsregio Parkstad Limburg Copyright © 2023. Alle rechten voorbehouden.
Disclaimer & privacy | Toegankelijkheid | Wet open overheid (Woo)

Contact  Facebook  
LinkedIn  YouTube