Grootste zonnepanelenproject ook succesvol buiten Parkstad

© foto: Roger Coenders fotografie

Het zonnepanelenproject van Parkstad Limburg is zowel binnen als buiten de regio een succes. In Parkstad is men gestart met de tweede tranche van in totaal 7.250 particuliere woningen en bedrijven. Buiten Parkstad gaan drie Limburgse gemeenten er mee aan de slag, evenals het Gelderse Heumen en de omringende gemeenten. Onlangs hakten ook twaalf gemeenten uit de regio Zuidoost Brabant de knoop onlangs door.

Het project van het uitvoeringsprogramma Parkstad Limburg Energie Transitie (PALET) loopt na driekwart jaar uitstekend op schema. Het succes van het grootste zonnepanelenprogramma van Nederland is niet onopgemerkt gebleven. Bij de aftrap in februari noemde Urgenda-bestuurder Marianne Minnesma PALET al een voorbeeld voor de rest van Nederland.

Iedereen kan meedoen
“Minnesma heeft gelijk gekregen”, vertelt Volmar Delheij, programmamanager Ruimte en Mobiliteit van de Stadsregio Parkstad. “Door de lage drempel van ons project kan werkelijk iedereen uit elke inkomensgroep zonnepanelen aanschaffen. Het kost deelnemers in principe geen geld. De kosten worden uit de energiebesparing betaald en vrijwel alles wordt geregeld. Van de aanschaf en installatie van zonnepanelen op het dak, tot aan de garantie en het onderhoud gedurende vijftien jaar. Zelfs de teruggave van de BTW wordt door de projectorganisatie geregeld.”

Energieneutraal
Het zonnepanelenproject van PALET is een eerste stap naar een energieneutraal Parkstad in 2040. Om dit te bereiken is naast het beperken van energieverbruik ook het opwekken van duurzame energie nodig. Een samenwerking tussen inwoners, overheden, bedrijven en instellingen vormt hierbij de basis voor succes. Het zonnepanelenprogramma, het eerste grote project onder de vlag van PALET, draagt hier op alle vlakken aan bij.

Meer lezen? In de nieuwste uitgave van Ruimte en Wonen staat een interview met Volmar Delheij en collega Ralph van der Straten. 

Op de website www.zonnepanelenprojectparkstad.nl is meer informatie per gemeente te vinden.

Stadsregio Parkstad Limburg Copyright © 2023. Alle rechten voorbehouden.
Disclaimer & privacy | Toegankelijkheid | Wet open overheid (Woo)

Contact  Facebook  
LinkedIn  YouTube