Grootste particuliere zonnepanelenproject in Nederland

Met het zonnepanelenproject Parkstad wordt het inwoners heel makkelijk gemaakt om te investeren in duurzame energie. De acht gemeenten van Parkstad bieden hun bewoners een constructie aan, waarmee in principe iedereen zonnepanelen op het dak kan plaatsen. Het project is zo succesvol, dat het nu elders in Nederland door verschillende gemeenten wordt overgenomen. In Parkstad is onlangs de 2000e installatie geplaatst.

Het succes in Parkstad is af te lezen aan de cijfers, die spreken boekdelen. In totaal is er, verdeeld in twee tranches, ruimte voor 7250 particuliere huishoudens, bedrijven en verenigingen om te investeren in duurzaamheid. Mensen die hun woning huren kunnen ook meedoen, mits hun verhuurder akkoord gaat. De eerste tranche is al voor 75% gevuld: bijna 2.600 inwoners doen mee. Daarvan zijn meer dan 2.000 geplaatst. Onlangs was portefeuillehouder Freed Janssen van Stadsregio Parkstad Limburg getuige van de plaatsing van die 2.000e zonnepaneleninstallatie in Landgraaf. (video via YouTube)

Duurzaam omdat het kan
“Parkstad wil in 2040 een energieneutrale regio zijn , dat hebben de acht gemeenten in het PALET-beleid met elkaar afgesproken”, vertelt portefeuillehouder Janssen. “Om dat doel te bereiken, moeten we samenwerken met onze inwoners en bedrijven. Zij kiezen niet voor duurzaam, omdat het moet. Ze doen dat omdat het kan. En omdat de Parkstad-gemeenten het samen mogelijk maken. Steeds meer inwoners uit Parkstad kiezen voor het project, waardoor het intussen het grootste zonnepanelenproject in Nederland is geworden. De gemeente Heumen, de hele regio Eindhoven en ook andere gemeenten hebben hun interesse getoond en zijn in Parkstad komen kijken hoe wij onze inwoners meenemen in de energietransitie. Ik ben er trots op dat het project in Parkstad zo’n succes is en het is ontzettend fijn om te zien dat andere gemeenten in Nederland ons voorbeeld volgen”, aldus Janssen.

Totaal ontzorgd
De werkwijze van PALET is eenvoudig. Elke aanmelding wordt door partner Volta Solar beoordeeld op de geschiktheid van het dak en vervolgens vindt een persoonlijk bezoek aan huis plaats. Als de inwoner besluit om deel te nemen, wordt deze daarna in vrijwel alles ontzorgd. Van de aanschaf en installatie van zonnepanelen op het dak tot de garantie en het onderhoud gedurende vijftien jaar. Deelnemers sluiten via een contract een lening tegen een lage rente af met de eigen gemeente. De lening wordt gedurende vijftien jaar maandelijks afgelost en aangezien deze aflossing lager is dan de huidige energierekening, besparen deelnemers dus kosten. Versneld aflossen of in één keer betalen mag ook. Na de aflossing is het volledige financiële voordeel voor de deelnemer.

Stadsregio Parkstad Limburg Copyright © 2023. Alle rechten voorbehouden.
Disclaimer & privacy | Toegankelijkheid | Wet open overheid (Woo)

Contact  Facebook  
LinkedIn  YouTube