Brede Welvaart Conferentie 13 mei 2022 – Terugblik

vlnr: Roel Wever, Marga Vermue, Ben Visser, Femke Halsema

Stadsregio Parkstad Limburg én gemeente Heerlen (i.s.m. de stedenbandgemeenten Amsterdam, Eemsdelta en Sluis) organiseerden op 13 mei 2022 een conferentie speciaal voor bestuurders, directeuren en professionals werkzaam binnen het thema Brede Welvaart.

Voor het video-verslag, korte verslagen met presentaties uit de themasessies en de fotogalerij klik HIER

Burgemeesters van Eemsdelta, Sluis, Heerlen en Amsterdam      

Foto’s Brede Welvaart Conferentie: ©Pascal Moors – Nose For Photography

Bekijk de nieuwsreportage zoals die door de regionale omroep L1 / 1Limburg hierover werd gemaakt: Burgemeester willen eind aan kansenongelijkheid

Het is een keihard gegeven dat het voor je kansen op een gezond leven en bestaanszekerheid uitmaakt waar je opgroeit. Er zijn grote verschillen tussen regio’s en binnen stedelijke gebieden. Op de conferentie staat de vraag ‘hoe kunnen we als overheden hierin samen het verschil maken’ centraal. Hoe bouwen we aan een samenleving waar  ‘Brede Welvaart’ voor iedereen  bereikbaar is. 

In de ochtend was er een plenair programma, voorgezeten door Lodewijk Asscher waar o.a. Hans Mommaas (Directeur PBL), Josse de Voogd (onderzoeker/publicist), Caspar van den Berg (hoogleraar bestuurskunde) en Annelies Kroeskamp (Directeur Bestuur Financiën en Regio’s van het Ministerie van BZK) acte de presence gaven. In de middag was er een uitgebreid programma met themasessies die geleid en ingeleid werden door o.a. Otto Raspe (Hoofd RaboResearch Regio’s) en Victor Everhardt (Directeur Platform31)

Brede welvaart is een relatief nieuw begrip en een bredere benadering om te kijken naar de ontwikkeling van een gebied, dan de economische invalshoek waarbij alléén gekeken wordt naar de bijdrage die wordt geleverd aan het bruto nationaal product. Het gaat in essentie over de kwaliteit van leven. Naast materiële welvaart gaat het ook om zaken als gezondheid, onderwijs, milieu en leefomgeving, sociale cohesie, persoonlijke ontplooiing en (on)veiligheid. Met de conferentie willen we nadrukkelijk het thema ‘Brede Welvaart’ verder op de kaart te zetten. We gaan op zoek naar antwoorden op de vraag: ‘wat is er (regionaal/lokaal) nodig voor een brede welvaartsagenda? Welke ideeën zijn er voor gebiedsgericht beleid? Hoe gaan we verder met de Regio Deals? Hoe worden de Stedelijke Vernieuwingsgebieden verder vormgegeven?’.

Meer informatie vind je op: Brede Welvaart Conferentie

Stadsregio Parkstad Limburg Copyright © 2023. Alle rechten voorbehouden.
Disclaimer & privacy | Toegankelijkheid

Contact  Facebook  
LinkedIn  YouTube