4. Brede Welvaart in de regio vanuit economisch perspectief

(Otto Raspe, RaboResearch & Astrid Boeijen, Brightlands Smart Services Campus
Tussen regio’s bestaan aanzienlijke verschillen in brede welvaart. Daarom heeft elke regio zijn eigen opgaven. One-size-fits-all-beleid werkt niet; maatwerk is nodig. Met Otto Raspe, hoofd RaboResearch, verkennen we de regionale economische verschillen en hoe die leiden tot andere opgaven op het vlak van brede welvaart. Ook kijken we hoe vanuit de economie bijgedragen kan worden aan het verbeteren van de brede welvaart in een regio. Astrid Boeijen, directeur Brightlands Smart Services Campus, licht toe hoe vanuit een ecosysteem van bedrijven op het vlak van smart services en AI kan worden bijgedragen aan het verbeteren van de brede welvaart in de regio Parkstad.

VERSLAG: THEMASESSIE 4 BREDE WELVAART IN DE REGIO VANUIT ECONOMISCH PERSPECTIEF

 De afgelopen 25 jaar is een nieuwe geografie van de Nederlandse economie ontstaan, dat liet Otto Raspe (Hoofd Onderzoek van de Rabobank) zien tijdens deze themasessie. Bij deze nieuwe geografie komen de noordelijke Randstad, regio’s langs de A2 tussen Amsterdam en Eindhoven, en de regio’s rond Zwolle en Wageningen als economische winnaars uit de bus. De zuidelijke Randstad en de randen van het land hebben op economisch gebied ingeleverd. Hieruit blijkt dat in verschillende regio’s ook verschillende opgaven liggen op het vlak van brede welvaart.

Rabobank heeft in Limburg door middel van enquêtes in kaart gebracht dat huisvesting, inkomen en baanzekerheid in deze provincie de belangrijkste opgaven vormen. Daarom adviseert Raspe om de Limburgse economie te koersen op het kompas van de brede welvaart. Astrid Boeijen (directeur van de Brightlands Smart Services Campus) liet zien hoe men in de praktijk oplossingen kan ontwikkelen voor deze regionale uitdagingen, door samenwerkingen tussen bedrijven, overheden en kennisinstellingen aan te gaan. In het Smart Services en AI-cluster in Heerlen worden op deze manier sociale opgaven verbonden aan economische kansen.

Klik hier voor de presentaties: 4.1 Heerlen Brede Welvaart conferentie 13 mei 2022 raspe_compressed (1) en 4.2 Brede welvaart en AI_compressed