Circulaire economie

In Parkstad is de afgelopen jaren fors geïnvesteerd om de brede welvaart in de regio te bevorderen. We willen tot een vitale en leefbare regio met een krachtig economisch, fysiek en sociaal profiel komen, waarbij we streven naar een niveau van welvaart en welzijn op minimaal het gemiddelde provinciaal en Nederlands niveau.

Enerzijds willen we dit bereiken door ons duurzaam economisch groeipotentieel maximaal te benutten door het creëren van nieuw perspectief en het verzilveren van kansen, ook grensoverschrijdend. Anderzijds willen we inzetten op het realiseren van leefbare en gezonde wijken en kernen door de integratie van een sociale en fysieke aanpak op gebiedsniveau. Ofwel, de omvangrijke opdracht van een duurzame transformatie van de gebouwde omgeving. Daarvoor is een stevige, regionale én integrale aanpak nodig. 

 

Om tot een leefbare en vitale regio te komen, moeten we ook onze economie circulair maken. Door materialen en grondstoffen hoogwaardig te verwerken, sluiten we onze kringlopen en voorkomen we afval. Maar ook door slimmer te produceren en te consumeren kunnen we de grondstoffen behouden die hard nodig zijn om welvaart voor huidige en komende generaties te waarborgen. Daarnaast draagt een circulaire economie significant bij aan de vermindering van CO2-uitstoot, waardoor we aan de nationale doelstellingen voor CO2-reductie kunnen voldoen. Tot slot biedt een circulaire economie kansen om werkgelegenheid te creëren. Door meer aandacht voor reparatie en de verwerking van grondstoffen komen er netto meer banen bij voor mensen uit alle gelederen van onze samenleving. Naast de ambitie voor een energieneutraal Parkstad in 2040 willen we in Parkstad in 2050 een circulaire regio zijn. Dit streven is goed voor de economie, de natuur én de inwoners van Parkstad. 

Al enkele jaren bundelen de zeven Parkstadgemeenten de krachten om impuls te geven aan de ontwikkeling van een circulaire economie. Hierbij is in de afgelopen jaren met name ingezet op circulair bouwen in de regio. Zo laten we met circulaire bouwprojecten als SUPERLOCAL, GTB Lab en Digital Deconstruction zien wat Parkstad op dit gebied in huis heeft. Ook zijn er belangrijke eerste stappen gezet met betrekking tot de verdere kennisontwikkeling rondom circulaire economie, verankering van circulariteit in agenda’s of beleid en het stimuleren van marktwerking en circulaire innovatie. Sinds 2021 is het thema Circulariteit toegevoegd aan de Bestuurscommissie Duurzaamheid.


Binnen de nieuwe Bestuurscommissie Duurzaamheid bestaat een unieke mogelijkheid om strategisch vervolg te geven aan dit onderwerp. In Parkstad werken we momenteel aan een Regionale Circulaire Economie Strategie Parkstad (CE-strategie Parkstad) en een Uitvoeringsprogramma Circulair Bouwen Parkstad (UVP CB Parkstad). Daarbij willen we de circulaire economie aanjagen en aan de slag gaan om samen innovatief en succesvol te zijn. Een vitale en leefbare samenleving kunnen we alleen realiseren als we van elkaar willen leren en samen naar oplossingen durven zoeken. Samen op weg naar een circulair Parkstad! 

meer over de Circulaire Economie Strategie Parkstad

ACTUEEL

Door de Europese Unie is in het kader van het ‘Programme for the Environment and Climate Action’ (LIFE) een call for proposals opengesteld. LIFE is een Europees subsidieprogramma dat bijdraagt aan het realiseren van het Europese milieu-, energie- en klimaatbeleid, zoals de Europese Green Deal. LIFE bestaat uit vier deelprogramma’s: circulaire economie en kwaliteit van leven, klimaatmitigatie en – adaptatie, hernieuwbare energietransitie, en natuur en biodiversiteit.


Binnen het LIFE programma is de openstelling voor een zogenaamd Strategisch Integraal Project (SIP) voor de transitie naar een circulaire economie voorzien. De lidstaat Nederland (ministerie van I&W) heeft ingestemd met een mogelijke kandidatuur van de Provincie Limburg als lead partner in een dergelijke aanvraag. Gelet op de impact en zwaarte van de projectvoorstellen is door de Europese Commissie de optie van een tweeslag geboden: eerst een voorstel voor een ‘technische ondersteuning project’ (Technical Assistance – TA) opstellen en indienen. Deze is goedgekeurd op 28 november 2022. Tweede stap is het indienen van het daadwerkelijke voorstel voor een SIP Circulaire Economie op basis van het voorwerk van het TA project.


Circulaire Economie Limburg 4 LIFE: CEL4LIFE

Het doel van het CEL4LIFE-project is om alle actoren te stimuleren en begeleiden om in 2050 volledig circulair te zijn, met als tussentijdse doelstelling om het gebruik van grondstoffen als mineralen, metalen en fossielen in 2030 met 50% te verminderen. Dit doen we door een kwalitatief hoogstaand Strategisch Geïntegreerd Project op te stellen en in te dienen dat zal bijdragen aan de Europese, nationale en regionale doelstellingen op het gebied van circulaire economie. Het SIP geeft uitvoering aan het beleidskader Regionale Economie van de Provincie Limburg waarvan Circulaire Economie onderdeel uitmaakt. CEL4LIFE zal – indien de aanvraag wordt goedgekeurd – worden uitgevoerd door de Provincie Limburg als coördinator, samen met de belangrijkste partners LIOF NV, Regio Parkstad Limburg, Brightlands Chemelot Campus BV als onderdeel van het consortium. Bovendien zullen we samenwerken met alle essentiële stakeholders die nodig zijn om het ecosysteem van de circulaire economie te versterken bij de voorbereiding van het SIP. Omdat de overgang naar een circulaire economie aanzienlijke inspanningen in alle waardeketens en ook deelname van een breed scala aan belanghebbenden vereist, omvatten de CEL4LIFE-projectactiviteiten een belangrijke stakeholdercomponent parallel aan de algemene stappen in het SIP-ontwerpproces. Vier interventiegebieden liggen aan de basis van de SIP-voorbereiding: waardeketens, innovatie, randvoorwaarden en ecosysteem. Op alle vier de terreinen is actie nodig om de uitvoering van het beleid inzake Circulaire Economie te realiseren. Het project bestrijkt de hele provincie Limburg en omvat ook regio- en grensoverschrijdende samenwerking in lijn met de beoogde waardeketens. CEL4LIFE zal resulteren in een hoogwaardige SIP-applicatie, gericht op het circulaire economie beleid in de provincie Limburg. Het zal samen met alle belanghebbenden een solide basis leggen voor de uitvoering van het eventuele SIP en zo bijdragen tot concrete stappen in de richting van een circulaire economie in overeenstemming met de doelstelling van het LIFE-programma en het deelprogramma ‘Circular Economy and Quality of Life’.


Planning

De uiteindelijke SIP aanvraag verloopt in 2 fasen. Fase 1: indiening vóór 5 september 2023, fase 2 (na goedkeuring fase 1), indiening vóór 5 maart 2024. Bij een positieve beoordeling van het project door de Europese Commissie kan het programma naar verwachting starten begin 2025 waarbij naar verwachting een looptijd van 6 jaar voor het programma gehanteerd wordt.


Disclaimer

Co-funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or CINEA. Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible for them.

Share by: