8. Data gedreven aanpak: Armoede en Schulden

Mensen die in armoede of schulden leven, lopen vaak tegen stigmatisering en onbegrip voor de situatie waarin ze leven aan. Niet alleen in menselijke interacties, maar ook in het beleid dat is opgezet. Hoe kun je ervoor zorgen dat beleidsmakers zich beter kunnen inleven in mensen die in armoede leven? Kan Virtual Reality (VR) hier een bijdrage aan leveren? In deze sessie wordt een demonstratie gegeven van een VR-ervaring, waarin je ervaart hoe het is om dakloos te worden. Daarna gaan we in gesprek over of en hoe dit ingezet kan worden voor beleid. Wat is de toegevoegde waarde van deze techniek? Wat zijn de voor- en nadelen? Wat zijn de valkuilen? Hoe kan het op een ethisch verantwoorde manier ontwikkeld worden?

VERSLAG: THEMASESSIE 8 DATA GEDREVEN AANPAK: ARMOEDE EN SCHULDEN

Mensen die in armoede of schulden leven, lopen vaak tegen stigmatisring en onbegrip voor de situatie waarin ze leven. Niet alleen in menselijke interactie, maar ook in het beleid dat is opgezet. Hoe kun je ervoor zorgen dat beleidsmakers zich beter kunnen inleven in mensen die in armoede leven? Kan Virtual Reality (VR) hier een bijdrage aan leveren? Die vraag stond tijdens deze themasessie centraal. In beginsel reageren enkele deelnemers sceptisch.

Toch zijn er succesvolle voorbeelden te noemen van manieren waarop leven in armoede opeens heel dichtbij komt. Zo is er een toneelstuk in Limburg dat laat zien én voelen wat armoede is en heeft het NIBUD de workshop ‘Voor 1 dag arm’, waarin levensecht wordt nagebootst hoe het is om in armoede en schulden te leven. Waarom zou VR dan niet werken?

Na het zien van de demo, slaat het sentiment onder de deelnemers om: dat komt binnen… Zou VR dan toch een goede tool zijn om het huidige beleid van organisaties te toetsen?

Klik hier voor de presentatie zoals vertoond tijdens de sessie: 8. Brede Welvaart conferentie_13 mei 2022_Armoede & Schulden – VR