VERSLAG:
THEMASESSIE 11 DATA GEDREVEN AANPAK: BURGERPARTICIPATIE – LIVING URBAN LABS
Nurhan Abujidi en Stefano Blezer namen tijdens hun themasessie de deelnemers mee in de aanpak en resultaten van Urban Living Labs. Met Urban Living Labs wordt ingezet op het betrekken van de lokale community, bij de verbetering van leefbaarheid, kwaliteit van leven en welzijn in de bebouwde omgeving.
Mix van kwantitatief en kwalitatief
Bij een Urban Living Lab wordt altijd gestart met het verzamelen van de reeds beschikbare kwantitatieve data. Helaas is deze meestal niet volledig of niet beschikbaar op de gewenste schaal. Daarom wordt additionele kwalitatieve data verzameld middels het organiseren van een cluster van stakeholders. Door deze bottom-up aanpak worden stakeholders vanuit een mensgerichte aanpak betrokken bij projecten. Bovendien kan door de interactie tussen de stakeholders een regionale coalitie ontstaan.
Resultaten
Bij de eerste twee Urban Living Labs in Kerkrade en Maastricht zijn inwoners en stakeholders actief betrokken bij het ontwerpen van de fysieke leefomgeving. Dit resulteerde in veel ontwerpen, maar geen fysieke output. Er zijn echter wel veel lessen geleerd. Bij de meest recente Urban Living Lab rondom de Aurora flat in Heerlen worden wel fysieke resultaten geboekt. Het verschil zit voornamelijk in de schaal van de Urban Living Lab, waardoor het in Heerlen wel mogelijk is om fysieke resultaten te boeken en inwoners bij te laten dragen aan een kwalitatief hoogwaardige leefomgeving.