Over Parkstad

Het leukste laboratorium van Nederland

Stadsregio Parkstad is de bestuurlijke samenwerking tussen Beekdaelen, Brunssum, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Simpelveld en Voerendaal. Er wordt grensoverschrijdend samengewerkt op de thema’s economie & toerisme, wonen & herstructurering, ruimte en mobiliteit. Deze samenwerking werpt zijn vruchten af: de regio is volop in beweging en loopt voorop. Parkstad is steeds vaker laboratorium voor allerlei landelijke pilots. Den Haag roemt de regio voor zijn voortvarende aanpak als voorbeeld voor veel andere regio’s.


Korte geschiedenis

Tot het einde van de 19e eeuw stond Parkstad bekend als ‘agrarisch district Zuid-Oost-Limburg’. De regio was opgebouwd uit een groot aantal kleine boerengemeenschappen. Toen aan het begin van de 20e eeuw een toenemende industriële vraag naar kolen ontstond, vond er in Parkstad een grote verandering plaats. Parkstad ontwikkelde zich in korte tijd tot een landschap van mijnindustrie. Tussen 1900 en 1975 concentreerde het leven in de regio zich volledig op steenkoolwinning. Niet alleen de economie, ook de sociale en culturele activiteiten werden door de mijnen bepaald. De regio was al snel een van de meest welvarende delen van Nederland. In de jaren 60 kwam daar een eind aan. De steenkoolwinning moest concurreren met andere nieuwe energiebronnen zoals olie en gas. In 1965 besloot de regering alle kolenmijnen te sluiten. Een enorme tegenslag voor de regio: van zo welvarend naar een regio met een hoog werkloosheidscijfer en geen vooruitzichten.


Transformatie

Maar dat is goed gekomen! De regio heeft zich getransformeerd van grijze industrie naar groene stadsregio. Politieke leiders met visie maakte de weg vrij voor ondernemers, die samen met investeerders, VVV Zuid-Limburg en inwoners zorgde voor nieuwe natuur en grote dagattracties. En unieke musea, bijzondere monumenten en een sterk cultureel klimaat dat vele culturele en sportieve evenementen kent. Ook de euregionale ligging is voordelig. Met Aken, Luik en Hasselt in de buurt telt de regio ruim 4 miljoen mensen.

IBA Parkstad

IBA Parkstad is de extra katalysator voor de transformatie van Parkstad. IBA staat voor Internationale Bau Austellung en komt uit Duitsland. IBA zoekt naar innovatieve, toekomstgerichte projecten die duurzaam van betekenis zijn voor de ontwikkeling van een stad of gebied. IBA bouwt zelf niet, maar regelt processen. Het legt de basis voor een nieuwe oriëntatie op de toekomst waarin maatschappelijke veranderingen worden aangejaagd. Simpel gesteld, IBA draagt bij aan de verbetering van een stad of regio. IBA geeft een Aufschwung. In 2020 eindigt de IBA-periode met een tentoonstelling van de gerealiseerde projecten. Leuk detail: IBA Parkstad is de eerste niet-Duitse IBA. Kijk hier voor meer informatie over IBA Parkstad.

Beste bestemming

Op 7 april 2016 werd Parkstad uitgeroepen tot de beste bestemming ter wereld 2016. Uit handen van de World Travel & Tourism Council (WTTC) ontving de regio de Tourism for Tomorrow award. Een prestigieuze prijs om trots op te zijn. Kijk hier voor meer informatie over de prijs en de transformatie van de regio.

Stadsregio Parkstad Limburg Copyright © 2023. Alle rechten voorbehouden.
Disclaimer & privacy | Toegankelijkheid

Contact  Facebook  
LinkedIn  YouTube